Sila klik di sini untuk post terkini

Aug 25, 2009

Common Mistakes Made During Ramadan

Today, aku terbaca notes dalam Facebook mengenai kesilapan yang biasa dilakukan semasa berpuasa. Siapa penulis asal artikel ni tidak berjaya ditemui, walaupun dah cuba google. Cuma aku hanya jumpa banyak blog/websites yang mengeluarkan artikel yang sama.

Walaupun tidak tahu siapa penulis sebenar artikel ni, tapi perkara yang ditulis memang betul-betul mengesankan dan sangat membantu untuk mengingatkan diri sendiri mengenai keagungan Ramadhan. Sama-samalah kita menghayati perkara-perkara yang ditulis dan cuba berubah semoga puasa kita lebih diberkati dan diterima Allah.


Most Muslims who fast Ramadan focus on the benefits and rewards of it. But in doing so, we often make mistakes that instead of adding to our experience actually detract from it. Mistakes that can make us commercialize Ramadan as so many other religions have commercialized their sacred days. Insh’Allah the following serves as a reminder to myself first and to all Muslims. May Allah help us to spend our time wisely this Ramadan and help us to avoid these mistakes. ameen

Taking Ramadaan as a ritual

For many of us Ramadaan has lost its spirituality and has become more of a ritual than a form of Ibaadah. We fast from morning to night like a zombie just because everyone around us is fasting too. We forget that its a time to purify our hearts and our souls from all evil….we forget to make dua, forget to beseech Allaah to forgive us and ask Him to save us from the Fire. Sure we stay away from food and drink but that’s about all.

Although the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said:
“Jibreel said to me, ‘May Allaah rub his nose in the dust, that person to who Ramadaan comes and his sins are not forgiven,’ and I said, ‘Ameen’. Then he said, ‘May Allaah rub his nose in the dust, that person who lives to see his parents grow old, one or both of them, but he does not enter Paradise (by not serving them) and I said, ‘Ameen’. Then he said, ‘May Allaah rub his nose in the dust, that person in whose presence you are mentioned and he does not send blessings upon you,’ and I said, ‘Ameen.’” (Tirmidhi, Ahmad, others. Saheeh by al-Albaani)

Too much stress on food and drink

For some people, the entire month of Ramadaan revolves around food. They spend the ENTIRE day planning, cooking, shopping and thinking about only food, instead of concentrating on Salaah, Quraan and other acts of worship. All they can think of is FOOD. So much so that they turn the month of ‘fasting’ into the month of ‘feasting’. Come Iftaar time, their table is a sight to see, with the multitudes and varieties of food, sweets and drinks. They are missing the very purpose of fasting, and thus, increase in their greed and desires instead of learning to control them. It is also a kind of waste & extravagance.

“…..and eat and drink but waste not by extravagance, certainly He (Allaah) likes not Al-Musrifoon (those who waste by extravagance) ” [al-Araaf :31]

Spending all day cooking

Some of the sisters (either by their own choice or forced by their husbands) are cooking ALL day and ALL night, so that by the end of the day, they are too tired to even pray Ishaa, let alone pray Taraweeh or Tahajjud or even read Quraan. This is the month of mercy and forgiveness. So turn off that stove and turn on your Imaan!

Eating too much

Some people stuff themselves at Suhoor until they are ready to burst, because they think this is the way to not feel hungry during the day and some people eat at Iftaar, like there is no tomorrow, trying to ‘make up for the food missed.’ However, this is completely against the Sunnah. Moderation is the key to everything.

The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “The son of Adam does not fill any vessel worse than his stomach; for the son of Adam a few mouthfuls are sufficient to keep his back straight. If you must fill it, then one-third for food, one-third for drink and one-third for air.” (Tirmidhi, Ibn Maajah. saheeh by al-Albaani).

Too much food distracts a person from many deeds of obedience and worship, makes him lazy and also makes the heart heedless.
It was said to Imam Ahmad: Does a man find any softness and humility in his heart when he is full? He said, I do not think so.

Sleeping all day

Some people spend their entire day (or a major part of it) ’sleeping away their fast’. Is this what is really required of us during this noble month? These people also are missing the purpose of fasting and are slaves to their desires of comfort and ease. They cannot ‘bear’ to be awake and face a little hunger or exert a little self-control. For a fasting person to spend most of the day asleep is nothing but, negligence on his part.

Wasting time

The month of Ramadaan is a precious, precious time, so much so that Allaah calls this month “Ayyamum Ma’doodaat” (A fixed number of days). Before we know it, this month of mercy and forgiveness will be over. We should try and spend every moment possible in the worship of Allaah so that we can make the most of this blessing. However, there are some of us who waste away their day playing video games, or worse still, watching TV, movies or even listening to music. Subhaan Allaah! Trying to obey Allaah by DISOBEYING him!

Fasting but not giving up evil

Some of us fast but do not give up lying, cursing, fighting, backbiting, etc. and some of us fast but do not give up cheating, stealing, dealing in haraam, buying lotto tickets, selling alcohol, fornication, etc. and all kinds of impermissible things without realizing that the purpose of fasting is to not stay away from food and drink; rather the aim behind it is to fear Allaah.

“O you who believe! Fasting is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may become Al-Muttaqoon (the pious)” [al-Baqarah 2:183]

The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “Whoever does not give up false speech and acting upon it, and ignorance, Allaah has no need of him giving up his food and drink.” (Bukhaari)

Smoking

Smoking is forbidden in Islam whether during Ramadaan or outside of it, as it is one of al-Khabaa’ith (evil things). And this includes ALL kinds of ’smoking material’ eg.cigars, cigarettes, pipes,’Sheesha’ , hookah etc.
“he allows them as lawful At Tayyibaat (all good and lawful things), and prohibits them as unlawful Al Khabaa’ith (all evil and unlawful things) [al-A'raaf :157]

It is harmful, not only to the one smoking, but also to the ones around him. It is also a means of wasting ones wealth. The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “There should be no harming or reciprocating harm.”
This is especially true during fasting and it invalidates the fast. (Fatwa -Ibn ‘Uthaymeen)

Skipping Suhoor

The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “Eat suhoor for in suhoor there is blessing.”(Bukhaari, Muslim).
And he (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “The thing that differentiates between our fasting and the fasting of the People of the Book is eating suhoor.” (Muslim)

Stopping Suhoor at ‘Imsaak’

Some people stop eating Suhoor 10-15 minutes earlier than the time of Fajr to observe ‘Imsaak’.
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen said: This is a kind of bidah (innovation) which has no basis in the Sunnah. Rather the Sunnah is to do the opposite. Allaah allows us to eat until dawn: “and eat and drink until the white thread (light) of dawn appears to you distinct from the black thread (darkness of night)” [al-Baqarah 2:187]

And the Prophet (pbuh) said: “….eat and drink until you hear the adhaan of Ibn Umm Maktoom, for he does not give the adhaan until dawn comes.”

This ‘imsaak’ which some of the people do is an addition to what Allaah has prescribed, so it is false. It is a kind of extremism in religion, and the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said:
”Those who go to extremes are doomed, those who go to extremes are doomed, those who go to extremes are doomed.” (Muslim)

Not fasting if they missed Suhoor

Some people are too scared to fast if they miss Suhoor. However, this is a kind of cowardice and love of ease. What is the big deal if you missed a few morsels of food? It’s not like you will die. Remember, obedience to Allaah overcomes everything.

Saying the intention to fast ‘out loud’ or saying a specific dua to start fasting

The intention is an action of the heart. We should resolve in our heart that we are going to fast tomorrow. That is all we need. It is not prescribed by the Shari’ah for us to say out loud, “I intend to fast”, “I will fast tomorrow” or other phrases that have been innovated by some people. Also, there is no specific dua to be recited at the time of starting the fast in the correct Sunnah. Whatever ‘dua’ you may see on some papers or Ramadaan calendars, etc. is a Bid’ah.

Delaying breaking fast

Some people wait until the adhaan finishes or even several minutes after that, just to be ‘on the safe side’. However, the Sunnah is to hasten to break the fast, which means breaking fast whenever the adhaan starts, right after the sun has set. Aa’ishah (RA) said: This is what the Messenger of Allaah (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) used to do. (Muslim)

The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “The people will continue to do well so long as they hasten to break the fast.” (Bukhaari, Muslim)

Determine to the best of your ability, the accuracy of your clock, calendar, etc. and then have tawakkul on Allaah and break your fast exactly on time.

Eating continuously until the time for Maghrib is up

Some people put so much food in their plates when breaking their fast and continue eating, enjoying dessert, drinking tea, etc., until they miss Maghrib. That is obviously not right. The Sunnah of the Prophet (pbuh) was that once he broke his fast with some dates, them he would hasten to the prayer. Once you are done with the prayer, you can always go back and eat some more if you wish.

Missing the golden chance of having your Dua accepted

The prayer of the fasting person is guaranteed to be accepted at the time of breaking fast.
The Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “Three prayers are not rejected: the prayer of a father, the prayer of a fasting person, and the prayer of a traveler.” (al-Bayhaqi, saheeh by al-Albaani).

Instead of sitting down and making Dua at this precious time, some people forego this beautiful chance, and are too busy frying samosas, talking, setting the food, filling their plates and glasses, etc. Think about it….Is food more important than the chance to have your sins forgiven or the fulfillment of your Duas.

Fasting but not praying

The fasting of one who does not pray WILL NOT BE ACCEPTED. This is because not praying constitutes kufr as the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “Between a man and shirk and kufr there stands his giving up prayer.” (Muslim)

In fact, NONE of his good deeds will be accepted; rather, they are all annulled.
“Whoever does not pray ‘Asr, his good deeds will be annulled.” (Bukhaari)

Fasting and not wearing Hijaab

Not wearing the Hijaab is a major sin as it is obligatory for Muslim women. (See Surah Nur, Surah Ahzaab). So fasting and not wearing hijaab certainly takes away enormously from the rewards of fasting, even if does not invalidate it.

Not fasting because of exams or work

Exams or work is NOT one of the excuses allowed by the Shariah to not fast. You can do your studying and revision at night if it is too hard to do that during the day. Also remember that pleasing and obeying Allaah is much more important than ‘good grades’. Besides, if you will fulfil your obligation to fast, even if you have to study, Allaah will make it easy for you and help you in everything you do.
“Whosoever fears Allah, He will appoint for him a way out and provide for him from where he does not expect, Allah is Sufficient for whosoever puts his trust in Him.” (Surah at-Talaaq 2-3)


Mixing fasting and dieting

DO NOT make the mistake of fasting with the intention to diet. That is one of the biggest mistakes some of us make (esp. sisters). Fasting is an act of worship and can only be for the sake of Allah alone. Otherwise, mixing it with the intention of dieting may become a form of (minor) Shirk.

Fighting over the number of Rakaah of Taraweeh

There is no specific number of rak’ahs for Taraweeh prayer, rather it is permissible to do a little or a lot. Both 8 and 20 are okay. Shaykh Ibn ‘Uthaymeen said: “No one should be denounced for praying eleven or twenty-three (raka’ah), because the matter is broader in scope than that, praise be to Allaah.”

Praying ONLY on the night of the 27th

Some people pray ONLY on the 27th to seek Lailat ul-Qadr, neglecting all other odd nights, although the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: “Seek Lailat ul-Qadr among the odd numbered nights of the last ten nights of Ramadaan.” (Bukhaari, Muslim).

Wasting the last part of Ramadaan preparing for Eid

Some people waste the entire last 10 days of Ramadaan preparing for Eid, shopping and frequenting malls, etc. neglecting Ibadah and Lailatul Qadr. although, the Prophet (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) used to strive the hardest during the last ten days of Ramadaan in worship (Ahmad, Muslim) and not in shopping. Buy whatever you need for Eid before Ramadaan so that you can utilize the time in Ramadaan to the max.
Aa’ishah (RA) said: “When the (last) ten nights began, the Messenger of Allaah (Sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam)) would tighten his waist-wrapper (i.e., strive hard in worship or refrain from intimacy with his wives), stay awake at night and wake his family.” (Bukhaari and Muslim).

Iftaar parties

Although inviting each other for breaking fast is something good and encouraged, some people go to extremes with lavish ‘Iftaar parties’ with all sorts of disobedience to Allaah, from flirting, mixing of the sexes and hijaab-less women, to show-off and extravagance, to heedlessness to Salaah, and Taraweeh to even music and dancing.

It's not too late to rectify ones mistake and do good for the sake of Allah. [15:49] Inform My servants that I am the Forgiver, Most Merciful.

*May Allah reward whomever wrote this article with the best in this world and the Hereafter.ameen.




Kepada sesiapa yang mengetahui siapa yang menulis artikel ini bolehlah maklumkan dan akan ditulis di sini, InsyaAllah.

Aug 24, 2009

Update puasa ke -3

So, macamana dengan puasa so far? Ni dah hampir selesai hari ke-3 puasa, Alhamdulillah.

Aku masih lagi terima feedback drpd ramai orang mengenai puasa dan Herbalife. Rata-rata ramai yang maintain sahur dengan Herbalife shake. Ada jugak yang tak berapa confident bergantung dengan shake aje masa sahur, so kena tambah kuih/makanan lain jugak supaya dpt tahan sampai berbuka. Tak kisahlah kan. Yang penting kita kena makan makanan yang sihat supaya dapat maintain kesihata,n dan manalah tahu dapat kurus sikit bulan puasa ni.

Untuk diri aku sendiri, so far memang sahur dengan shake Herbalife je. Bulan puasa ni hanya makan nasi waktu berbuka je. Memang kurang sikit selera nak makan nasi. Kebetulan cuaca kat Kuantan ni panas sangat waktu siangnya. Malam pulak, hujan. Kesian jugak lihat suamiku pergi terawikh dalam hujan.

Oleh kerana kepanasan yang tinggi waktu siang, kadang-kadang lemah jugak badan. Macam semalam, memang rasa penat sungguh. Hari first puasa tu ok je, siap bertungkus-lumus kemas rumah lagi. Tapi maybe sebab semalam panas sangat. Dan aku noticed semalam ada mengalami kesukaran untuk membuang. Rasanya sebab banyak minum teamix lepas berbuka, dan masih tak cukup minum air.

Biasanya aku akan minum teamix lepas makan nasi waktu berbuka, kemudian minum air yang banyak. Malam semalam aku ambil sedikit teamix dan minum air lagi sehingga tengah malam, dan ambil separuh sukatan shake sebelum tidur. Waktu sahur pun minum teamix dan 1.5 liter air lagi. So malam tadi aku cuma minum teamix waktu lepas berbuka dan sahur je. Dan lebihkan minum air masak. Memang senang betul pakai botol air 2L aku tu. Isi air dalam tu dah sedutlah sepanjang malam. Dan tambahkan lagi air masa sahur.Yang penatnya ialah berulang ke tandas sampai ke pagi. Lepas sahur, wajib tidur sekejap selepas Subuh, b4 pergi ofis. Dalam masa tu asyik nak ke toilet ajelah.

Hari ni di ofis seharian siapkan kerja-kerja . Memang tak rasa penat pun. Sampai tengahari duk terperuk dalam ofis ni. Cuma sebelah petang sikit ni baru naik turun ke bawah untuk berurusan dengan orang lain. Bangga jugak dpt siapkan beberapa kerja penting sepanjang hari ni. Untuk pengetahuan, ofis aku ni di Tingkat 2, so naik turun tanggalah selalu. Takpelah..kira excersize di bulan puasa kan? Nak workout dah tak sempat.

Oklah tak ada idea sgt nak update pasal puasa. Menu? Hmm..biasalah, hari cuti Sabtu dan Ahad menu special sikit untuk hasben; kari ikan bawal, dan semalam ikan cencaru belah belakang dengan ayam masak kicap. Hari cuti bolelah masak yg santan2 dan tumbuk-tumbuk untuk dia, hari-hari kerja yang ringkas-ringkas jelah. Hmm..petang ni maybe nak jenguk-jenguk pasar Ramadan pulak. Cari popiah mentah ke, ayam golek ke. Tengok dululah. Kalau masak singgang ikan pun sedap. Berkhasiat pulak tu sebab singgang ni kan rebus-rebus aje.

Jadi, pada sesiapa yang rasa perubahan diri mcm kulit kering, susah nak ke toilet dan lain-lain, make sure dapatkan bekalan air yang mencukupi. Aku memang kena tekankan benda ni selalu sebab memang penting. Sama-sama ingatkan orang lain dan diri sendiri jugak.

Aug 18, 2009

Persediaan menyambut puasa

Hmmm...ramai yang dok tanya kemana aku menghilangkan diri tanpa update dalam blog. Sebenanrnya blog memang tak update, tapi aku masih lagi aktif online ber ym, facebook dan beremail-email. Pada yang selalu contact aku pun tau, aku ni masih alive and kicking in the cyber world. hehehe

Cuma agak payah jugak nak mengarang untuk 1 post dalam blog ni. Maybe sebab usaha diet dah terhenti sekejap sebab terlalu banyak cheating akibat godaan yang datang. Dahle dalam 2-3 bulan sebelum ni asyik shake sekali je utk maintain. Masa cuti seminggu lepas, balik ke Rawang...terus tak shake. Teruk betul! Yelah, fikir2. kalau shake pun makan lepas tu macam tak ingat, baik tak payah. Buat membazir F1 dengan F3 je.

Tapi, nak diingatkan kepada yang baru mula diet tu jgn ikut style aku ni. Kena terus ikut menu yg betul kalau betul-betul nak turun. Sebabnya untuk cara aku ni berbeza, sebab dah turun banyak sebelum ni. So skrg ni cuma kena maintain supaya tak naik balik.

Lagi satu sebab ialah perasaan diri sebab nak menghadapi bulan puasa ni. Dah bertekad nak turunkan banyak sepanjang Ramadan ni. Walaupun orang cakap, bulan puasa bukan bulan untuk kurus, tapi tahun lepas pun, sebelum ambil Herbalife aku berjaya turun 4kg masa bulan puasa. Oklah tu. Masalahnya bila sampai je Hari Raya, berat naik balik lepas tu...bertambah-tambah banyaknya. Itu yang sampai 92kg tu.

Berat terakhir yang aku timbang minggu lepas selepas balik dari cuti ialah 75kg. Paling rendah pernah pergi 72.5kg. Berat naik masa maintain shake breakfast sahaja selama 2-3 bulan+ cheating diet+ skip pilates (no workout). sepatutnya kalau maintain shake breakfast without cheating diet, berat mesti dpt maintain without naik.

Apa-apa pun, dalam masa tinggal beberapa hari saje sebelum bulan puasa, masa ni kepala asyik duk fikir nak makan kat mana. Masa ni mulalah ingat nak makan Pizza before puasa, nak pergi makan Beriani kat Restoran Taj, nak itu dan nak ini. Nanti masa puasa pun kepala duk fikir je balik rumah, nak masak apa untuk berbuka. Bak kata PA bos aku kat opis, soalan final exam pun tak susah macam ni. Inilah cabaran untuk semua surirumahtangga sepanjang bulan puasa ni. Juadah berbuka, lauk untuk sahur. Walaupun kita nak shake je masa sahur, kena jugak masak lauk untuk suami. kalau dia sanggup nak shake sekali, lainlah kan?

Aku pun perasan ramai pulak yang semangat nak mula Herbalife dan sambung balik dengan Herbalife untuk bulan puasa ni. Nampaknya ramai yang nak jaga kesihatan sepanjang bulan puasa, sambil nak melaram habis-habisan untuk raya nanti. Jangan sampai baju raya yang dah tempah kena ubahsuai balik sebab dah jadi besar, sudahlah ye. Yang paling penting, kena maintain sampai lepas raya. Nampaknya bulan Syawal nanti kita puasa sunat ajelah ye untuk maintain berat.

Aku akan mula emailkan aturan berpuasa dengan Herbalife untuk semua ahli. Pada sesiapa yang berminat atau tak dapat email, boleh inform supaya dpt diemailkan ye.

Pesanan terkahir, jaga kesihatan dan semoga kita dielakkan daripada virus bahaya yg melanda negara skrg ni.

Aug 5, 2009

Ofis tutup operasi

Setelah diberitahu semalam yang kolej kami ni kena tutup sebab wabak Infulenza H1N1, maka bermula hari ni aku tidak perlu masuk ofis sehingg dibuka semula pada 12 Ogos minggu depan. Tapi, hari tu pulak, kena join Konvo IPTS di UPM sebagai AJK tetap tiap-tiap tahun. Maknanya, lama le tak masuk ofis.

Sepanjang tempoh kolej berhenti operasi sementara ni, semua staf dan student kena kuarantin di rumah sebenarnya. Semalam, seorang Dr dari Kementerian Kesihatan dah datang ke kolej dan buat penjelasan kepada semua staf kenapa kolej perlu ditutup, dan apa yang kami patut buat sebenanrnya bagi menangani virus ni dr terus berleluasa.

Mengikut Dr tu, oleh kerana wabak tu dah dikenalpasti berada dlm kolej, jadi semua staf dan student dah exposed to the virus. Jadi kami sepatutnya duduk saja dalam rumah, dan tidak sepatutnya pergi ke tempat lain, supaya dikhuatiri sekiranya sesiapa yg ada virus akan tersebar pulak. Students pun tidak sepatutnya balik ke rumah dgn public transport, parents kena dtg ambil di asrama.

Yang penting sekarang ialah kena pakai mask setiap masa di luar. Selain drpd untuk elakkan drpd dijangkiti virus tu di luar, pakai mask juga utk elakkan virus drpd kita tersebar kpd org lain. Semua staf dan student kolej telah diberikan mask setiap 1 oleh Dato' CEO kami sbgi langkah berjaga-jaga drpd minggu lepas lagi.

Kebetulan pulak skrg ni memang musim demam. Afrina, my litte girl pun kena demam tapi dah dibawa ke klinik dan Alhamdulillah tak ada apa-apa masalah. Dia pun dah sihat skrg. Dr semalam nasihatkan sesiapa yg demam supaya terus dptkan rawatan, tapi di klinik swasta. Kami tidak dinasihatkan utk pergi ke klinik kerajaan atau hospital kerana skrg semuanya dah sesak. Dr tu jugak beritahu bahawa kos untuk pastikan samada betul2 seseorang mempunyai virus Influenza ni ialah RM800 setiap ujian. Jd ujian ni tak dijalankan sewenang-wenangnya. Kesimpulannya, kita kena ambil langkah berjaga-jaga sebelum terkena.

Dr nasihatkan supaya jaga kesihatan sebab yg paling mudah terkena virus ni ialah orang yg mempunyai masalah obesiti, kencing manis, dan beberapa penyakit lain yang aku tak berapa ingat. Yang penting kena terus amalkan pemakanan sihat dan seimbang, dan jaga kesihatan diri.

Sementara bercuti ni, harap-harap sempatlah aku siapkan panduan dan menu lengkap berpuasa dengan Herbalife. Untuk update diriku dengan Herbalife, tiada perubahan besar sbb telah sekian lama berada dlm mode 'puas hati dengan diri sendiri' dengan mengamalkan breakfast shake sahaja. Rasanya sampai ke bulan puasa dlm mode ni. Cuma yang dirisaukan ialah pada masa selepas habis puasa iaitu raya. Yang pasti bekalan teamix kena sentiasa ada disisi. Ok, bab tu kita cerita kemudian ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
      Home       Kenali saya       FAQs      Pengedar Herbalife Kuantan       Herbalife website